într-o lume modernă ca cea în care trăim, tehnologia pare că ne invadează fiecare aspect al vieții, inclusiv momentele de relaxare. Atunci când ai cinematografe 3D la tot pasul, uităm de multe ori cum se ne bucurăm de frumusețea unei piese de teatru. Echipa Le Château vă invită cu porțile larg deschise să faceți acest lucru și să petreceți alături de noi momente artistice prin care vom evada din realitate, sau cel puțin din realitatea imediată, într-un decor cu aer regal. Până atunci, sperăm să vă delectați cu 5 dintre cele mai cunoscute și cele mai apreciate piese de teatru din istorie, jucate în toate colțurile lumii.
5. Pisica pe acoperișul fierbinte
Piesa de teatru este considerată una dintre cele mai bune opere ale lui Tennessee Williams. Aceasta a avut premiera pe Broadway, la teatrul Morosco pe 24 martie 1955, sub îndrumarea lui Elia Kazan (cunoscut și pentru cariera sa de regizor de film datorită peliculelor ca Un tramvai numit dorința, La Est de Eden sau Splendoare în iarbă).
Acțiunea se petrece într-una dintre casele coloniale de pe plantațiile de bumbac din Mississippi și explorează teme ca sexualitatea, superficialitatea, lăcomia, dorința, decăderea și superficialitatea.
4. O stafidă in soare – Lorraine Hansberry
Piesa de teatru a fost jucată în 1959 pentru prima dată, și tot pe Broadway. În anul punerii în scenă, O stafidă în soare a fost considerată un pas înainte în ceea ce privește cultura afro-americană și prima operă de acest gen care explorează dificultățile și piedicile majore cu care se confruntă această comunitate. Prejudecățile împotriva persoanelor de culoare au fost atât de adânc înrădăcinate încât punerea în scenă a piesei, indiferent de valoarea sa artistică, a fost considerată o cale sigură către faliment. Din fericire, O stafidă în soare s-a bucurat de un succes răsunător și rămâne una dintre cele mai cunoscute opere ale genului dramatic.
Foto: „A Raisin in the Sun 1959” by Photographer-Friedman-Abeles, New York – eBay itemfrontback. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons
3. Un tramvai numit dorință
Aceasta este o altă piesă de teatru extrem de cunoscută de-a lui Tennesse Williams, scrisă în 1947 și pentru care a primit un premiu Pulitzer. Înca de la început, opera a beneficiat nu doar de jocul actoricesc impecabil al unor nume mari, ci și de doi mari regizori. Premiera pe Broadway a avut loc în 1947 sub indicațiile lui Elia Kazan. Atunci au urcat pe scena de teatru Jessica Tandy, Karl Malden, Kim Hunter și Marlond Brandon. În 1949, producția și-a facut debutul pe scena londoneză iar în rolurile principale au apărut Bonar Colleano, Renee Aserson si Vivien Leigh (cunoscută în primul rând datorită personajului Scarlett O’Hara) iar regia a fost semnată de Laurence Olivier.
„Brando van Vechten3” by Carl Van Vechten – Library of Congress[1]. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons
2. Romeo și Julieta
Una dintre cele mai frumoase și cele mai triste povești de dragoste din lume a fost scrisă între 1591 și 1595 de către William Shakespeare. Bardul s-a inspirat dintr-o dintr-o veche legendă italiană, tradusă întâi în 1562 de către Arthur Brooke și repovestită mai apoi în 1567 de către William Painter. Shakespeare a împrumutat mult din ambele variante iar textul publicat inițial a fost corectat de mai multe ori până când a ajuns la forma pe care o cunoaștem astăzi. Primele puneri în scenă ale tragicei iubiri dintre Julieta Capulet și Romeo Montague nu au fost bine primite de criticii vremurilor. Chiar dacă piesa se joacă de câteva sute de ani, au rămas puține însemnări despre primele interpretari. Ceea ce se știe cu siguranța este că Mary Saunderson a fost prima actrița profesionistă care a jucat rolul Julietei.
„Romeo and juliet brown” by Ford Madox Brown via Wikipedia
1. Hamlet
Nu se știe cu siguranța anul în care a luat naștere cea mai mare tragedie scrisă de Shakespeare însă cercetatorii o plasează între 1599 și 1602. Prințul Hamlet este fiul decedatului rege Hamlet iar mama sa, regina Gertrude s-a căsătorit cu fratele celui decedat, Claudius, ajuns acum pe tron. Prințul descoperă legăturile infidele și incestuoase ale mamei sale cu unchiul său și scoate la lumină conspirația prin care cei doi au pus la cale pieirea regelui.
„John Barrymore Hamlet 1922” by Francis Bergman – Shakespeare: The Globe and the WorldAlternate source: [1]. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons
Va aștept la teatru!
Echipa Le Château
0725 333 333
0731 23 00 00
0721 222 122
laura@le-chateau.ro