CASTELUL DIN Inima ORAȘULUI nu este doar cea mai spectaculoasă locație pentru ceremoniile și evenimentele cu adevărat importante din viața fiecăruia dintre noi, precum și pentru marile companii care doresc să celebreze un nou parteneriat, spre exemplu. Le Château este o adevarată bijuterie a artelor vizuale. În interiorul său, în Sala Principală, se găsesc picturi originale și un decor unic ce stă sub semnătura lui Franco Martelli, maestru italian al artelor. Fiecare dintre acestea, realizate manual și în stil clasic, au roluri de stop-cadru. Scenele pictate sunt fragmente cu detalii minuțioase din viețile aristocraților de altă dată. Dincolo de funcția estetică, rolul acestora este de a evoca prețiozitatea etichetei de altă dată, de la complicatele ritualuri de curtare, atât de candide, până la ocazii de socializare, nelipsite la rândul lor de reguli scris și nescrise.
Așa cum veți vedea, marii artiști ai lumii au fost inspirați de către evenimente atât de pline de fast, ca nunta. Prin urmare, au lăsat moștenire lumii minunate picturi, unele de o valoare inestimabilă, care suprind acest ritual sacru.
1. Nunta din Cana Galilelii
Deși această scenă biblică este pictată în numeroase icoane, evenimentul a fost zugrăvit și de către Paolo Veronese în secolul al XVI-lea. Potrivit Bibliei, Iisus și discipolii săi au fost invitaţi la ospăţul de nuntă iar Iisus a săvârșit aici prima Sa minune. Nuntașii au rămas fără vin iar la rugămintea Fecioarei Maria, El a poruncit umplerea amforelor uriașe cu apă pe care apoi a transformat-o într-un vin mai bun decât orice altceva mai gustaseră invitații la nuntă.
Acest eveniment este zugrăvit de către Veronese pe o pânză de dimensiuni impresionante (6, 66 m x 9, 90 m) și conţine nu mai puțin de 130 de personaje, unele dintre ele îmbrăcate în haine specifice perioadei în care a trăit pictorul, altele înfățișate în veșminte antice, potrivite vremurilor biblice. Astăzi, pictura poate fi admirată la Luvru și este cel mai mare tablou din celebrul muzeu.
2. După nuntă
Adrien Moreau (1843 – 1906) a fost un pictor francez a cărui operă era centrată în jurul scenelor istorice și frescelor sociale. În această ultimă categorie poate fi introdusă și opera sa, Dupa nuntă. Lucrările sale au fost expuse inclusiv în Salonul din Paris în 1868 și au fost primite cu aplauze de către critici.
Tabloul Dupa nunta a fost pictat în 1882 și a ajuns, în cele din urmă, la casa de licitații Christie’s unde a fost evaluat la peste 60 000 dolari.
3. Dimineața nunții
John Henry Frederick Bacon este numele celui care a zugrăvit această scenă în 1892. Autorul este un pictor englez cunoscut mai degrabă datorită scenelor biblice și istorice, precum și datorita portretelor sale.
În dimineața nunții, Bacon zugrăvește anticipația și emoția unei mirese, înconjurată de persoanele dragi și de vecinele curioase, strânse în jurul ei pentru a-i da sfaturi în ceea ce privește viața de femeie căsătorită, potrivit cutumelor acelor vremuri. În prezent, opera pictorului englez se află sub custodia muzeului din Liverpool și poate fi admirată în Lady Lever Art Gallery.
Foto: By John Henry Frederick Bacon (1868-1914) [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons