Unul dintre motivele pentru care Le Château este cea mai eleganta locatie pentru evenimente din oras este meniul de nunta. Usor de adaptat in functie de preferintele oaspetilor nostri, meniul Le Château este imbinare iscusita intre bucataria internationala si bucatele traditionale romanesti, prezentate intr-o maniera de o eleganta inedita. Bineinteles, o nunta sub cupola unui castel nu putea avea un altfel de meniu decat desavarsit si perfect echilibrat. Acesta este un melanj suprinzator al aromelor exotice, rafinate, cu trainicia preparatelor autohtone, intocmai cum ar trebui sa fie orice meniu regal de nunta.
De-a lungul timpului, nuntile din familia regala a Marii Britanii au nascut noi trenduri in Europa in ceea ce priveste meniurile de nunta. Tocmai de aceea, astazi va invitam intr-o scurta calatorie culinara in timp, printre preparatele culinare ridicate la rang de arta, asa cum se intampla si in bucataria Le Château, servite la nuntile capetelor incoronate engleze.
Meniul de nunta servit la casatoria dintre Regina Mama Elisabeta si Regele George al VI-lea
Ceremonia de nunta care i-a unit pe parintii actualei regine a Marii Britanii a avut loc in aprilie 1923. Bucatarii Casei Regale au servit atunci Consommé à la Windsor (supa), suprèmes de Saumon Reine Mary (somon Queen Mary), Côtelettes d’Agneau Prince Albert (cotlete de miel Prince Albert ), Chapons à la Strathmore (clapon scotian) si Fraises Duchesse Elizabeth (capsuni cu frisca).
Meniul de nunta servit la casatoria dintre Regina Elisabeta si Printul Phillip
Actuala Regina a Marii Britanii s-a casatorit cu Printul Phillip in noiembrie 1947, dupa o perioada zbucimata in istoria omenirii: Al Doilea Razboi Mondial. De altfel, se spune ca in ciuda tinutelor impunatoare si a meniului sofisticat, nunta dintre cei doi a fost facuta cu donatii si opere de caritate. In ceea ce priveste felurile de mancare servite la nunta, acestea au fost Filet de Sole Mountbatten (peste), Perdreau en Casserole avec Haricots Verts et Pommes Noisette (potarniche), si Bombe Glacee Princesse Elizabeth (desert din inghetata si capsuni).
Meniul de nunta servit la casatoria dintre Lady Diana si Printul Charles
Cu siguranta aceasta a fost una dintre cele mai urmarite nunti regale ale secolului, lucru facut posibil, desigur, si de evolutia tehnologica din ultimii 35 de ani, respectiv de la nunta Reginei Elisabeta pana la casatoria fiului sau in 1981 cu cea care este inca numita Printesa Inimilor. Se spune ca au primit ca dar de nunta nu mai putin de 27 de torturi si, asa cum cerea traditia, deserturile au fost impartite in diverse scoli si institutii de caritate. In ceea ce priveste meniul propriu-zis de nunta, acesta a fost sofisticat, potrivit capetelor incoronate, insa surprinzator de usor. Quenelles de Barbue Cardinal (peste), Princess de Galles Supreme de Voilaille (pui cu spuma de miel), Fraises and Crème Caillee (capsuni cu frisca) au fost felurile de mancare servite la nunta Dianei.
Meniul de nunta servit la casatoria dintre Kate Middleton si Printul William
Cel putin la fel de urmarita ca nunta Printesei Diana a fost si ceremonia care i-a unit pe Ducele si Ducesa de Cambridge. De la dantela rochiei pana la florile de mireasa, toata lumea a analizat detaliile acestei nunti din aprilie 2011. Meniul a fost tinut secret multa vreme dupa nunta insa, in cele din urma, a fost facut cunoscut presei. Acesta include somon marinat Uist de Sud, crab Lyme Bay si langustine Hebridean salbatice servite cu Meursault 2009, urmate de de miel organic cu legume de primavara si sos Windsor, iar la final, un desert cu un strop de sherry, parfait de ciocolata si crema Berkshire cu miere si gheata.