Mise en place regal, sursa de inspiratie pentru masa de Revelion

Rigorile si etichetele elegantei s-au nascut in salile de bal ale nobilimii si la mesele Familiilor Regale din Europa. Unele dintre ele, mofturi trecatoare ale vremurilor, au ramas in trecut. Altele, asa cum veti vedea, s-au pastrat inca in sanul caselor regale. Tocmai pentru ca spiritul nobil domneste pretutindeni in Castelul din Inima Orasului, toate aceste elemente de protocol sunt respectate si adaptate evenimentelor care se desfasoara sub egida Le Château. Mesele organizate de Revelion sunt o buna modalitate de a aduce astfel de maniere elegante in intimitatea caminului, pentru a oferi nu doar un aer festiv noptii dintre ani si, mai ales, pentru a aduce un aer de rafinament. Inainte de a detalia elementele care constituie modalitatea corecta de amplasare a tacamurilor la masa regala, sunt importante de mentionat cateva dintre cerintele de protocol in prezenta capetelor incoronate.

La sosirea si la plecarea membrilor din Familia Regala, toti invitatii trebuie sa se ridice in picioare. In aceasta idee, este de dorit ca toti ceilalti sa ajunga la eveniment inaintea monarhilor. Salutul acceptat si elegant este o scurta insa vizibila inclinare a capului, fara aplecarea trupului in cazul domnilor, si o reverenta scurta in cazul doamnelor. Cu nicio ocazie nu este permisa strangerea mainilor membrilor din Familia Regala, daca acestia nu sunt cei care initiaza un astfel de gest. De asemenea, membrii Familiei Regale sunt cei care initiaza o discutie particulara, si nu invitatii. In cazul asezarii la masa, toti invitatii se vor aseza pe scaune atunci cand regele sau invitatul cu rangul cel mai inalt face acest lucru, eticheta care se aplica inclusiv in timpul servirii mesei. De asemenea, este considerat un faux pas ca invitatii sa se ridice de la masa inaintea membrilor din Familia Regala. In ceea ce priveste vestimentatia in prezenta capetelor incoronate, si in acest caz exista cateva reguli bine stabilite si, in general, dress code-ul este prevazut in invitatiile adresate.

In ceea ce priveste mise en place-ul, respectiv ordinea corecta a asezarii tacamurilor la mesele unde sunt prezenti reprezentanti ai unei familii regale, principiul este acelasi peste tot in Europa, cu mici amendamente locale, in functie de varietatea geografica a felurilor de mancare servite. In dorinta de a oferi o sursa eleganta de inspiratie pentru masa de Revelion, echipa Castelului din Inima Orasului va ofera mici secrete din spatele culiselor.

In centru, una peste alta vor fi asezate farfuria suport, farfuria pentru felul principal, farfuria pentru felul secundar sau aperitiv si bolul de consomme. Un detaliu interesant apare in Marea Britanie, acolo unde bolul pentru supa este prevazut cu doua manere pentru felurile speciale de consomme care se servesc fara lingura, insa, atentie, doar in cazul unor anumite preparate. In partea dreapta a farfuriei suport se afla, de la interior spre exterior, urmatoarele tacamuri: cutitul pentru carne, cutitul pentru peste, cutitul pentru felul secundar sau aperitiv, lingurita pentru ceai, lingurita corespunzatoare cescutei mici de cafea turceasca, lingura pentru supa si furculita pentru fructele de mare. Ordinea corecta a folosirii acestor tacamuri este de la exterior spre interior, intotdeauna. In partea a farfuriei suport se afla, de la interior spre exterior furculita de carne, furculita de peste si furculita pentru felul secundar, urmate de servet.

Deasupra farfuriei suport, in semicerc, de la stanga la dreapta sunt plasate farfurioara pentru unt si paine, alaturi de cutitul aferent, urmate de furculita pentru tort asezata in paralel cu lingurita pentru desert. Langa acestea exista o ceasca pentru ceai sau cafea, urmata de demitasse, respectiv o cescuta mai mica pentru espresso sau cafea turceasca. Urmatorul semicerc este format din pahare, fiecare cu destinatia sa speciala. Prin urmare, deasupra cestilor, de la dreapta la stanga, in mod traditional sunt plasate paharul pentru lichior, paharul de vin rosu, paharul de vin alb, paharul de sampanie si, in cele din urma, paharul pentru apa.

De asemenea, rigorile elegantei care domnesc in Le Château, precum si in sanul Familiilor Regale, impun utilizarea materialelor pretioase. Prin urmare, tacamurile de plastic sau impodobite excesiv nu isi au locul la un astfel de eveniment.