Balurile mascate sunt o traditie europeana care dateaza inca din antichitate si au atins apogeul in secolul al XVI-lea. Cu toate acestea, lumea vestica a adoptat moda balurilor mascate abia la inceputul secolului al XVIII-lea, prin contele John James Heidegger.
In general, acestea se desfasurau in gradinile publice, asa cum erau Vauxhall si Ranelagh, la care participau atat cei din elita sociala, cat si patronii de magazin sau hanuri. Treptat, nobilii englezi s-au retras de la evenimentele publice, desi identitatea lor era ascunsa, pentru a aduce balurile mascate in eleganta salilor de bal.
Dincolo de spectacolul oferit de mastile colorate, deseori obtinute din materiale pretioase si batute de nestemate, ideea de anonimitate animau aceste petreceri. In spatele usilor impunatoare, sub luminile candelabrelor de cristal, societatea londoneza incalca propriile reguli restrictive de dragul stralucirii, al opulentei si al distractiei. Doamnele mai curajoase venea neinsotite, afisau cate un decolteu ametitor si puteau dansa mai mult de doua dansuri cu cine isi doreau, fara ca oamenii sa astepte anuntul public al logodnei.
Vechea garda s-a aratat scandalizata insa la inceputul secolului al XVIII-lea, societatea londoneza petrecea asa cum nu s-a mai intamplat probabil din perioada medievala. Astazi, balurile mascate sunt din ce in ce mai rare si par un apanaj exclusiv venetian si menite mai degraba sa atraga turisti, decat sa celebreze viata intr-un aparent aer de anonimitate.
Multe dintre petrecerile moderne pot fi transformate in baluri mascate, cu atat mai mult daca acestea se desfasoara in locatii elegante, asa cum se intampla in Castelul din Inima Orasului. Sala Principala poate fi decorul ideal pentru un bal mascat, indiferent ca este un eveniment privat sau unul corporate. Cea mai usoara modalitate de a organiza o astfel de petrecere este in toiul unei nunti. Stilul arhitectural al Castelului, un echilibru de clasicim, rococo si baroc reda cu desavarsire spiritul salilor de bal de odinioara, motiv pentru care este decorul ideal pentru o nunta care are ca tema Balul Mascat. Ca un gest de curtoazie, oaspetii nu trebuie sa isi faca griji pentru masti deoarece acestea ar putea fi oferite de miri drept marturii. In mod evident, din cadrul acestui eveniment nu pot lipsi valsurile spectaculoase sau felurile de mancare elegante, savuroase, oferite invitatilor.
Un alt cadru care ofera prilejul ideal pentru organizarea unui bal mascat este o petrecere corporate, dedicata angajatilor. Pentru a intregi tabloul de bal mascat, piesele vestimentare ale celor prezenti trebuie sa aiba un numitor comun. Desigur, va fi stabilit un anumit dress code care va fi comunicat invitatilor in timp util insa, in egala maniera, un alt element poate fi desemnat pentru a amplifica ideea de anonimitate. Spre exemplu, toate mastile pot avea aceleasi culori sau combinatii de culori. Rochiile doamnelor pot fi prevazute cu un anumit accesoriu asemanator sau, in egala masura, cravatele domnilor pot avea aceeasi nuanta sau pot fi rugati inainte de eveniment sa isi prinda o anumita floare la butoniera.
Cu siguranta un bal mascat nu poate fi numit bal pana la capat daca nu este prevazut cu momentul magic, de preferat de la miezul noptii, in care oaspetii sunt invitati sa isi scoata mastile pentru toastul traditional.