Nicio petrecere de nunta nu este completa fara savurosul tort de la final si in cazul petrecerilor traditionale, acesta este servit insotit fie de sampanie, fie de cafea.
Le Château se mandreste cu respectarea protocolului elegantei, in special in cadrul nuntilor somptuoase care se desfasoara in Castelul din Inima Orasului. Tocmai de aceea, echipa de experti Le Château recomanda o alternativa de vin pentru servirea desertului.
Regula clasica spune ca pe masura ce culoarea tortului sau a prajiturii oferite la petrecere este mai inchisa, cromatica vinului insotitor o urmeaza. Astfel, torturile cu crema delicata de vanilie, de exemplu, sunt acompaniate de vinuri usoare, albe, in timp ce deserturile cu ciocolata trebuie insotite de vinuri rosii. Cu toate acestea, exista un sortiment special de vin incoronat de chefi si somelieri in egala masura regele vinurilor de desert.
Ice wine sau vinul de gheata este vinul ideal pentru incheierea petrecerii de nunta, asa cum dicteaza etichetele restaurantelor cu stele Michelin.
Secretul acestui vin special este momentul anului in care sunt culesi struguri. Acestia sunt lasati pe vita de vie pana cand ingheata. Datorita acestui proces natural, aroma lor este mai concentrata. Cantitatea de vin este mai mica decat in cazul unor recolte mai timpurii insa este cu atat mai pretioasa. Recoltarea acestora se face de regula dupa Anul Nou astfel incat cantitatea de zahar din struguri este mai mare iar apa este complet inghetata, ceea ce inseamna un gust dulce si, in acelasi timp, un grad ridicat de aciditate.
Vinul de gheata este cu atat mai rar pentru ca depinde mai mult decat alte sortimente de capriciile vremii. In plus, cultivatorii trebuie sa aiba pe „hold” o echipa ampla de culegatori care trebuie mobilizata intr-un timp foarte scurt. Foarte putine sunt tarile care pot produce vinul de gheata, din punct de vedere climatic si, deloc surprinzator, in fruntea clasamentului de regiuni producatoare se afla Canada.
Desi suna ca o noutate, vinul de gheata se produce inca din Roma Antica. In Evul Mediu, secretul vinului de desert a fost uitat iar productia acestui sortiment atat de pretios a fost reluata abia la finalul secolului al XVIII-lea in Germania. Una dintre cele mai celebre recolte de vin de gheata este cea din 1830. Iarna lui 1829 a fost deosebit de aspra si neiertatoare cu cele mai multe dintre culturi. Din cauza acestui fapt, viticultorii au considerat compromise recoletele anului respectiv si nu s-au mai obosit sa ii culeaga, fiind meniti ca hrana pentru animale. Cu toate acestea, au observat ca mustul produs din stoarcerea strugurilor inghetati avea o savoare si chiar o textura aparte, motiv pentru care au inceput procesul de productie pentru vinul de desert. Desi astazi Canada este cea mai mare producatoare de eiswein, asa cum l-au numit germanii, productia acestui sortiment a inceput tarziu n aceasta parte a lumii, respectiv in 1984, la sugestia austriacului Karl Kaiser. Vinul de gheata canadian a intrat in istoria viticulturii cu adevarat in 1991 cu un sortiment produs din cultura anului 1989.
Pentru a obtine vinul de gheata perfect, strugurii trebuie culesi la o temperatura de – 7 grade Celsius si poate fi obtinut din soiuri albe, in special din Riesling, considerat ideal de catre specialisti, insa la fel de bine poate fi produs din Seyval blanc, Chardonnay sau Pinot blanc, respectiv din soiuri rosii de Merlot, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon.