Rigorile elegantei pentru o cina de lux

 Dincolo de decorul impresionat din Castelul din Inima Orasului, Le Château este conceput pe protocolul elegantei aplicat la fiecare eveniment in parte. De cele mai multe ori, Castelul gazduieste sub cupola aurita numeroase cine de afaceri, de nunta, de gala sau pentru aniversari. Tocmai de aceea, astazi va prezentam cateva sfaturi mai mult decat utile desprinse din codurile de bune maniere si adaptate la standardele cinelor moderne de astazi. Desigur, ABC-ul elegantei ramane neschimbat insa pe masura ce bucataria s-a transformat in arta iar evenimentele de socializare se transforma inclusiv in intalniri de afaceri, este important ca regulile de eticheta sa fie adaptate standardelor moderne.

  1. Atunci cand oaspetii sunt condusi la masa intr-un cadru formal, ordinea intrarii este aceasta: maitre d’, urmat de oaspeti si, acolo unde este cazul, gazda va inchide grupul. In cazul in care nu exista un maître d’, gazda va conduce oaspetii la masa.

  2. Servetul se despatureste in poala si nu se va atarna niciodata de gulerul hainelor.
  3. Ordinea de utilizare a tacamurilor este intotdeauna de la exterior la interior. Prin urmare, primul fel de mancare este savurat cu ajutorul tacamurilor plasate cel mai departe de farfurie.
  4. Felurile de mancare pot fi savurate abia dupa ce a fost servita toate persoanele de la masa. Este complet nepoliticos sa mananci atunci cand toti ceilalti inca asteapta. In cazul unei cine la care sunt invitate mai putine persoane, gazda este cea care gusta intai din felurile servite.
  5. Oasele trebuie scoase din gura in aceeasi maniera in care au fost introduse, respectiv in cazul unui preparat care, prin conventie general acceptata se serveste cu mana, atunci oasele sunt scoase discret din gura tot cu mana. Altfel, acestea sunt indepartate cu o furculita. Atentie, sub nicio forma cutitul nu se va introduce in gura.
  6. Mancarea se va taia cate o bucatia pe rand si nu se va marunti, de exemplu, toata bucata de carne din farfurie.
  7. In cazul in care condimentele sunt plasate mai departe decat poate ajunge mana oaspetului inclusiv prin usoara aplecare a trunchiului, atunci se va cere ajutorul celor mai apropiati meseni de acestea. Sub nicio forma nu este acceptabil sa te apleci peste un alt oaspete pentru a ajunge la sare. Desigur, se vor folosi intotdeauna expresiile “te rog” si “multumesc”. Mai mult de atat, inainte de a cere condimentele, mancarea trebuie gustata. In cazul in care sarea se afla intr-o solnita deschisa iar aceasta nu este prevazuta cu o lingurita speciala, atunci se va folosi varful unui cutit curat.
  8. In cazul in care felurile de mancare sunt insotite de un bol de sos comun pentru toata masa, atunci acesta va fi servit cu lingura pe farfuria individuala. Sub nicio forma mancarea nu se va inmuia in acesta.
  9. Atunci cand la masa este servit un fel de mancare pe care nu stii exact cum sa il mananci, asteapta cateva clipe pana cand unul dintre comeseni va incepe sa savureze preparatul si imita-I gesturile.
  10. Unul dintre cele mai intalnite gesture la masa este scobitul in dinti cu mana paravan. Acest gest, oricum ar parea, este lipsit de eleganta. Resturile alimentare se indeparteaza in intimitate. Atunci cand este nevoie sa te ridici de la masa, fa acest lucru elegant. Ma scuzati, revin imediat este formula eleganta pentru a cere permisiunea de a pleca de la masa. Este un gest de nepolitete sa te ridici si sa pleci fara o explicatie politicoasa.
  11. In cele din urma, telefoanele si alte astfel de dispozitive sunt inchise sau date pe silentios. In cazul in care ai uitat sa il inchizi si suna in timpul mesei, atunci normele impun sa iti ceri scuze si sa inchizi telefonul fara sa raspunzi.