ABC-ul elegantei: Cum se trimit si cum raspunzi la invitatiile de nunta?

Unul dintre cele mai importante detalii care intregesc imaginea unei nunti desavarsite este invitatia la acest eveniment. De altfel, aceasta va reprezena cartea de vizita a nuntii pentru ca le va oferi informatii pretioase invitatilor, nu doar in ceea ce priveste locul si ora, ci si tonul intregului eveniment. Tocmai de aceea, invitatia la o nunta care va avea loc la Castelul din Inima Orasului trebuie sa fie eleganta, chiar princiara. Aceasta trebuie printata de un carton mai gros si poate contine tonuri de alb, crem, insertii aurii sau arabescuri. De asemenea, in ultima perioada, invitatiile la nuntile foarte elegante pot include si insertii de material textile, asa cum sunt catifeaua in nuante de albastru regal si dantela.

Invitatia de nunta trebuie oferita cu 3 luni inainte de nunta. In cazul in care nunta are loc in alta tara sau chiar intr-o localitate mai indepartate, atunci aceasta trebuie oferita cu 4 sau 5 luni inainte de eveniment. Timpul este suficient de lung pentru ca invitatii sa isi elibereze programul si, in acelasi, suficient de scurt incat sa nu uite.

Care sunt regulile elegante pentru a trimite si pentru a raspunde unei invitatii?

Invitatiile la nunta includ numerele de telefon ale mirilor, insotite uneori de abrevierea RSVP (respondez s’il vous plait). De regula, confirmarea prezentei sau refuzul trebuie inainte mirilor cu cel putin 3 saptamani inainte de nunta.

Indiferent daca unul dintre invitati este prezent sau nu, necomunicarea oricarui raspuns este considerate un gest nepoliticos, complet lipsit de eleganta. Mai mult de atat, participarea neanuntata la un astfel de eveniment este considerata o incalcare a etichetei.

Dupa momentul in care a fost facuta confirmarea, aceasta trebuie respectata. In cazul in care cineva este invitat la un alt eveniment care are loc in acelasi timp, in intervalul dintre  momentul in care a facut confirmarea si nunta, va fi nevoit sa refuze politicos  cea de-a doua invitatie.

In cazul unui cuplu casatorit, invitatia se adreseaza celor doi soti insa daca unul dintre ei nu poate lua parte la eveniment, atunci mirii trebuie sa fie informati ca va participa doar o singura persoana din familia respectiva.

Daca invitatia este adresata unui cuplu necasatorit insa care locuieste impreuna, atunci se va aplica regula de mai sus insa este important de mentionat ca pe plicul invitatiei vor fi trecuti atat domnul Popescu, de exemplu, cat si doamna Ionescu, nicidecum doamna si domnul Popescu sau familia Popescu.

Cuplurile care nu locuiesc impreuna primesc invitatii separate, cu numele fiecaruia dintre cei doi. Confirmarea prezentei la eveniment se poate face doar de unul dintre ei sau de fiecare, separat.

In acelasi timp, daca unul dintre invitati  doreste sa vina insotit la un eveniment de o persoana pe care mirii nu o cunosc, inainte de a invita persoana in cauza trebuie sa se consulte intai cu cei doi si daca acestia sunt de acord, abia apoi se poate inainte invitatia.

Invitatia este valabila atat pentru momentul in care cei doi miri merg la biserica si/sau starea civila, cat si pentru petrecerea care va avea loc dupa astfel de momente solemne. Nu este considerat nepoliticos pentru invitati sa participe doar la ceremonie si sa nu vina la petrecere, daca i-au anuntat pe miri de acest aspect. In acelasi timp, mirii trebuie sa stie ca daca isi doresc o petrecere de nunta mai restransa, atunci cu siguranta nu este politicos sa invite o parte dintre oameni la biserica si o parte la petrecerea de nunta.