Durata de pregătire: 25 minute
Timp de gătire: 150 minute
Număr porții: 4
Grad dificultate: mediu
Ingrediente:
- 4 bucăți rasol de miel
- 50 grame de miere
- 750 ml vin roșu
- 150 grame de unt
- 1 țelină
- 3 morcovi
- 3 cepe albe
- 3 cepe roșii
- 3 căpățâni de usturoi
- 2 crenguțe de rozmarin
- 2 crenguțe de cimbru
- 200 ml sos de roșii
- 150 ml ulei de măsline
- 1 kg de cartofi
- 3-4 fire de usturoi verde
- 1 legătură de pătrunjel
- 500 ml ulei de floarea soarelui
- 300 grame de bulgur
- 300 grame de roșii cherry
- 3 bucăți ardei gras: roșu, galben, verde
- 50 grame de boia dulce
- sare, piper
Mod de preparare:
Pregătim rasolurile de miel asezonându-le cu sare, piper și ulei de măsline, apoi le lăsăm circa 15-25 minute la temperatura camerei.
Punem la încins o tigaie cu ulei de măsline și rumenim rasolurile foarte bine pe ambele părți. După ce s-au rumenit, adăugăm 200 ml de vin roșu și le lăsăm două minute să se reducă.
Într-un vas termorezistent cu capac adăugăm țelina tăiată cubulețe mai mari, morcovul tăiat rondele, ceapa roșie, căpățânile de usturoi tăiate pe jumătate, rozmarinul și cimbrul pe care le condimentăm cu sare și piper. Peste amestecul de legume adăugăm 300 ml de vin roșu, apoi completăm cu circa 500 ml de apă și adăugăm rasolurile de miel, pe care le ungem, în prealabil, cu miere. Punem capacul și introducem vasul în cuptorul preîncălzit la 150 grade pentru două ore și jumătate.
Tăiem ardeiul, ceapa albă și roșiile, pe care le punem într-o tigaie grill încinsă și le asezonăm cu ulei de măsline, sare și piper. După ce legumele se coc, le tăiem cubulețe și le punem într-o oală mică împreună cu 50 ml de ulei de floarea soarelui și le călim pentru circa 7-8 minute. Adăugăm, apoi, boia și sosul de roșii, amestecăm și adăugăm 1,2 litri de apă. Lăsăm la fiert pentru 10 minute.
După ce legumele au fiert, adăugăm bulgurul și lăsăm la fiert încă 10 minute, asezonăm cu sare și piper, adăugăm pătrunjel, oprim focul și punem capacul.
Într-o oală, punem cartofii tăiați cubulețe la fiert, având, însă, grijă să fiarbă doar 7-8 minute, după care îi punem la scurs pe o sită pentru a se răci.
Între timp, tăiem usturoiul verde rondele și amestecăm într-un bol cu jumătate din cantitatea de unt și pătrunjelul rămas. După ce cartofii s-au răcit, se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins, iar după prăjire se adaugă cartofii în bolul cu usturoi, unt și pătrunjel.
Scoatem mielul de la cuptor, după ce verificăm să fie suficient de bine gătit astfel încât să se desprindă carnea de pe os.
La final, pregătim sosul de vin roșu. Într-o cratiță, adăugăm cantitatea de vin rămasă și lăsăm pe foc să se reducă timp de 5-6 minute, după care adăugăm în vasul termorezistent 300 ml din supa în care a fiert mielul. Lăsăm la fiert aproximativ 10-15 minute. Adăugăm untul rămas și lăsăm să se reducă până se va îngroșa ușor, având consistența unui sos. Asezonăm cu sare și piper după gust.
Pentru masa de Paște puteți alege să serviți preparatul deja montat pe farfurii sau sub formă de platou din care oaspeții dumneavoastră să se servească. Pentru că am ales să facem două tipuri de garnitură, vom reuși, cu siguranță, să satisfacem gustul tuturor celor de la masă.
Vă dorim poftă bună!