Sali grandioase de bal in care s-a scris istoria lumii

Castelul din Inima Orasului se mandreste cu o spectaculoasa sala de bal, o locatie cu adevarat polivalenta care poate fi adaptata pentru orice tip de eveniment, atat privat, cat si corporate. Arhitectura si detaliile decorative ale Salii Principale din Le Château sunt o imbinare de stiluri elegante, desprinse din rafinamentul vechilor castele europene in care monarhii si elita sociala petreceau seri fastuoase. In cursul acestora, in spatele eventaielor se teseau si dezlegau intrigi sociale, chiar politice, se legau povesti de iubire si se impartaseau secrete.

Castelul din Inima Orasului este poarta eleganta catre veacurile trecute, marcate de eticheta si protocol strict respectate in cercurile sociale. Calatoria de astazi ne va purta pasii catre sali celebre de bal ale lumii, saloane grandioase oglindite astazi in eleganta arhitecturala a Castelului din Inima Orasului.

Sala Nicolae din Palatul de Iarna

Palatul de Iarna din Sankt Petersburg este una dintre cele mai spectaculoase locatii europene. Acesta a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, intre 1754 si 1762, ca resedinta in sezonul rece pentru tari. Constructia baroca a fost locuita intai de Ecaterina cea Mare a Rusiei si are aproximativ 2000 de ferestre si aproape 1800 de usi. Culorile predominate ale castelului sunt verde si alb. Sala principala a Palatului de Iarna este Sfantul Gheorghe, respectiv sala tronului insa cele mai multe dintre baluri aveau loc in Sala Nicolae. Aceasta face parte din anfilada Nevei si este pozitionata central. Cea mai mare camera din Palat masoara putin peste 1000 metri patrati si este un melanj stilistic intre maroc si neoclasic, decorata cu capiteluri corintice. Balurile care se desfasurau aici impuneau o eticheta vestimentara riguroasa, respectiv doamnele purtau rochii albe, cu decolteu adanci si trene luxoase in nuante de rosu sau verde olive, tesute de multe ori cu fir de aur.

1200px-Nicholas_Hall_(rectified)

Foto: By Konstantin Andreyevich Ukhtomsky – A.Н. Воронихина Виды залов Эрмитажа и Зимнего Дворца в акварелях середины 20-го века Москва Искусство 1983.Original untouched image: Image:Nicholas Hall.jpg, Public Domain,

Clubul Almack

Desi nu se afla in incinta unui palat, Almack este numele clubului cu sala de bal care a schimbat si impus regulile societatii engleze din secolele XVIII si XIX. Almack s-a numarat printre primele cluburi care admiteau atat prezenta doamnelor cat si a domnilor si era considerat o adevarata piata a casatoriilor pentru mosierii instariti si pentru nobili. Sala de bal a clubului Almack era locul in care crema sociatatii engleze mergea in timpul Sezonului pentru a vedea si mai ales, pentru a fi vazuta. Matroanele stabileau cine primea invitatii iar accesul era restrictionat si rezervat doar pentru cele mai de seama familii ale societatii londoneze. In sine, stilul arhitectural al clubul Almack este paladian, popular in perioada respectiva.

1200px-Almack'sCruikshank

foto by George Cruikshank (1792-1878) – 1922 Memoirs of St. James by Chancellor, Public Domain

Marea Galerie din Palatul Schonbrunn

Palatul Schonbrunn este una dintre marile atractii turistice ale Europei, vizitata de oameni din toata lumea si admirata atat pentru salile garndioase, cat si pentru parcul impunator. Fosta resedinta imperiala este ridicata in stil rococo si este una dintre bijuteriile arhitecturale europene. Constructia initiala a fost distrusa in 1683 insa Imparatul Leopold a cerut construirea unui nou palat care sa rivalizeze in stralucire cu Versailles, dorinta care a fost indeplinita in 1713. Mai tarziu, in 1752, Francisc I Stefan a cerut ca langa palat sa fie construita celebra gradina zoologica. Dintre cele 1441 de incaparei ale Palatului doar 45 mai pot fi astazi vizitate insa acestea ofera mostra necesara pentru a completa tabloul stralucitor al balurilor desfasurate aici. Candelabrele confectionate din cristal de boemia, sobele de portelan si stucaturile albe ornamentate cu frunze din aur de 14 karate formeaza decorul acestor sali. Cea mai cunoscuta dintre ele, Marea Galerie, masoara 400 de metri patrati si a gazduit numeroase baluri, receptii si banchete. Aceasta este decorata in acelasi stil rococo si este dominata de oglinzile de cristal. Incapaerea are aceleasi stucaturi albe cu atingeri de aur care subliniaza frescele de pe tavan.
 
foto By Ralf Roletschek – Own work, GFDL 1.2,