Farmecul celor mai rare pietre prețioase din lume

Una dintre carțile de vizită și, în același timp, unele dintre cele mai impresionante piese de decor pe care le veți descoperi în CASTELUL DIN Inima ORAȘULUI sunt superbele candelabre de cristal care luminează sala de bal din Le Château. Cu diametru de peste 4 metri, acestea îmbracă orice eveniment într-o lumină clară, eleganța și aduce nunților de aici un aer de poveste. Inspirați de prețiozitatea acestor elemente, astăzi vă atragem atenția asupra celor mai rare pietre prețioase din lume.

IMG_4598
IMG_4628

Tanzanitul

Numele acestei pietre prețioase a fost dat de către Tiffany & Co., după țara în care a fost descoperit. Tanzanitul, așa cum arată și denumirea, a fost găsit pentru prima dată în dealurile Mererani din regiunea nordică a Tanzaniei în 1967. În mod oficial, aceasta este una dintre talismanele oamenilor nascuți în decembrie. În funcție de unghiul din care captează lumina, tanzaninult poate îmbrăca nuanțe de albastru, violet sau chiar vișiniu. Tanzanitul natural costă între 600 și 1000$, în funcție de calitățile sale. Motivul pentru care piatra este atât de scumpă este raritatea acesteia. În stare naturală, acesta poate fi găsit doar în Tanzania și se crede că în cel mult 30 de ani, minele de tanzanit vor fi complet goale.

1200px-Zoisite_(Tanzanite)

Foto: „Zoïsite (Tanzanite)” by Didier Descouens – Own work. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Taaffeitul

Aceasta piatră nu a fost gasită în Inima pământului sau la poalele vreunui munte, ci într-un magazin de bijuterii de Dublin. Richard Taaffe este cel care a făcut această descoperire și, prin urmare, piatra a primit numele său. Deși nu era primul exemplar de pe piața, până în acel moment, oamenii au crezut că taaffeitul este un spinel, adică un oxid de zinc mai puțin prețios. La o analiză mai atentă, Taaffe a descoperit că piatra achizitionată era aproape nemaivazută până atunci. În stare naturală, această piatră care are numeroase nuanțe delicate de violet poate fi gasită doar în Tanzania și Sri Lanka iar un carat este estimat intre 1500 – 2500$.

Magnesiotaaffeite-2N2S-53105

Foto: „Magnesiotaaffeite-2N2S-53105” by Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Jadeitul

Numele vă poate suna cunoscut pentru că, etimologic, este derivat de la cuvântul jad, una dintre cele mai sacre pietre prețiase ale culturii japoneză. Adevărul este că jadeitul este o piatră de câteva ori mai scumpă și extrem de rară. Culorile sale variază de la verde măr foarte pal la cel mai inchis verde și, uneori, poate fi verde-albastrui, roz, mov sau chiar negru. Cea mai valoroasă variantă este considerată verdele bogat, translucid. Această varietate se gasește în cantități foarte mici exclusiv în Myanmar. În 1997, casa de licițatii Christie a vândut un colier cu jadeite la incredibila sumă de 10 milioane de dolari. Un carat de jadeit este evaluat la 20 000$.

Maya._Plaque,_600-900_C.E.,_L56.10.2

Foto: By Lent by The Guennol Collection (Brooklyn Museum) [see page for license], via Wikimedia Commons

Musgravitul

Din aceeași familie cu taaffeitul, musgravitul poate îmbrăca nuanțe verzui, gri strălucitoare și chiar mov. Acesta a fost descoperit în 1967 în Musgrave Range, Australia și timp de mulți ani, în lume existau doar opt speciemene ale acestei pietre prețioase.

în ultimii ani, au fost descoperită noi zăcăminte de musgravit în Groenlanda, Antarctica, Sri lanka, Madagascar și Tanzania. Cu toate acestea, piatra rămâne înca o raritate și astfel, un caract de musgravit poate ajunge la peste 35 000 $.

Musgravit-G-EmpireTheWorldOfGems

Foto: „Musgravit-G-EmpireTheWorldOfGems” by DonGuennie (G-Empire The World Of Gems) – Own work www.g-empire.de. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Painitul

în 1950, mineralogul Arthur C.D. Paine a găsit în călătoria sa în Myanmar o piatră neobișnuită, de o nuantă maronie pe care nimeni nu o mai văzuse până atunci. Paine a descoperit astfel una dintre cele mai rare pietre prețioase din lume și a primit numele mineralogului. Timp de zeci de ani, în lume au existat doar două astfel de pietre și astfel, valoarea painitului era, practic, de neestimat. Din 1950 pana în 2005, au fost găsite putin peste 20 de bucati de painit însa alte câteva au fost descoperite recent într-o regiune nordică din Myanmar.  Foarte puține dintre acestea se regasesc în colecții private iar un carat de painit este evaluat intre 50 000 și 60 000 $.

Painite-266170

Foto: „Painite-266170” by Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons