Traditii culinare internationale pentru nunta

Meniul de nunta este una dintre preocuparile principale ale viitorilor miri, motiv pentru care echipa de experti Le Château ofera fiecarui oaspete al castelului un rasfat haute cuisine in fiecare farfurie. De altfel, mancarea servita invitatilor din bucataria Le Château este una dintre cartile de vizita ale Castelului din Inima Orasului.

Printre deliciile preparate in bucataria noastra se numara raffaello din pate de pui cu coniac si nucsoara, in crusta de alune pe pat de castravete, quiche Lorraine cu somon fumee, tartina cu icre de stiuca, file parizian de salau cu orez sofran, salata de telina verde si sos de lamaie cu capere, cod in crusta de verdeturi cu piure de cartofi dulci si sos de unt si lamaie sau piept de curcan la cuptor, sos de coacaze cu placinta de cruditati; ceafa de porc la gratar cu evantai de cartof copt, cimbrisor si sos de unt cu verdeata.

Meniul de nunta este conceput in asa maniera incat sa includa feluri de mancare din bucataria internationala, cu precadere de inspiratie franceza, si preparatele traditionale romanesti prezentate intr-o maniera eleganta si inedita. De altfel, mancarea traditionala ocupa o pozitie centrala in ritualul nuptial incat o vorba din popor spune ca nu exista nunta fara sarmale. Pe langa acestea, unul dintre cele mai vechi obiceiuri romanesti de nunta este conceput in jurul unui preparat, de aceasta data, dulce. Obiceiul de a rupe turta miresei pare a avea origini romane, atunci cand mirele facea acest gest deasupra capului acoperit cu voal portocaliu al miresei, ca semn al intrarii acesteia in randul femeilor.

Astfel de preparate cu rol simbolic se regasesc in tradiile de nunta din lumea intreaga si cele mai multe dintre ele, asa cum veti vedea, au rolul de a atrage norocul in casele mirilor, fertilitatea, fericirea si armonia.

In Bermuda, figurinele traditionale care impodobesc torturile din Europa si SUA sunt inlocuite cu un vlasatar. Dupa incheierea petrecerii de nunta, mirii planteaza crenguta in locuinta lor iar aceasta va creste, se va dezvolta si intari intocmai ca povestea de dragoste dintre cei doi.

In China, traditia dicteaza ca ospatul de nunta sa contina 8 feluri de mancare, numar considerat benefic pentru cupluri, iar unul dintre felurile cele mai importante de mancare este rata Pekin sau rata a la Beijing, servita intreaga, inclusiv cu cap si picioare, pentru a simboliza ideea de intregire, de unitate. Un alt motiv pentru care o astfel de friptura este servita la ospatul de nunta este faptul ca ratele isi aleg un singur partener de-a lungul vietii.

In Marea Britanie, desertul traditional de nunta este prajitura  cu fructe. Chiar daca sunt foarte simplu, un astfel de preparat poate fi „construit” intocmai ca un tort obisnuit de nunta. De altfel, superbul tort cu 8 etaje servit la nunta dintre Kate Middleton si Printul William a fost, in fapt, traditionala prajitura cu fructe, bogat ornamentata.

Migdalele in zahar erau candva marturii populare si la nuntile romanesti insa cele mai multe cupluri aleg alte cadouri simbolice pentru invitatii lor. Obiceiul este des intalnit inca in Italia, de altfel tara de origine a acestuia. Fiecare invitat primeste la masa 5 migdale in zahar care simbolizeaza fericirea, sanatatea, bogatia, fertilitatea si longevitatea.