Castelul din Inima orașului și-a deschis porțile și a găzduit deja evenimente de amploare, evenimente desfășurate într-un cadru elegant, de poveste. Înconjurați de lux, distincție și armonie, oaspeții Le Château găsesc aici nu doar cele mai bune servicii pentru organizarea evenimentelor de amploare, ci și o echipă bine pregătită, cu ani de experiență în acest domeniu. Dincolo de eleganța arhitecturală și de prețiozitatea materialelor folosite, Le Château este o oază de bun gust în care fiecare detaliu contează enorm pentru imaginea de ansamblu. Tocmai de aceea, astăzi ne vom opri atenția asupra a ceea ce se numește mise-en-place, transformat în românescul mezanplas. Pe scurt, expresia originală desemnează procesul de pregătire a mesei înainte de servirea invitațiilor și înglobează toți pașii necesari de la alegerea fețelor de masă până la ordinea corectă în care trebuie așezate tacâmurile.
Pentru o imagine unitară a evenimentului, este extrem de important ca fețele de masă folosite să fie din același materiale și să aibă o singură culoare. Desigur, dacă tema evenimentului cere acest lucru, atunci nu este un faux pas dacă fețele de masă au nuanțe diferite.
Primele așezate pe masă sunt farfuriile suport, întinse și mari. Eticheta dictează ca acestea să fie puse la 1 cm față de marginea mesei și dispuse uniform, simetric pe toată masa, indiferent de forma acesteia. De asemenea, șervetul de pânză trebuie să fie nelipsit de pe masă și se poate așeza decorativ pe farfurie însă de preferat, șervetul se plasează în partea stângă.
Paharele se vor așeza în colțul din dreapta sus. Dacă la evenimentul respectiv se va servi atât vin alb, cât și vin roșu, este foarte important de știut că există pahare speciale pentru fiecare dintre acestea. Paharul pentru vin alb are piciorul mai lung și mai subțire, iar cupa este mai mică decât a paharului de vin roșu. În general, cel din urmă are piciorul mai gros și mai scund iar cupa are o deschidere mai amplă. În cazul mai rar în care se servește vin rose, paharul pentru acesta are cupa celui de vin roșu însă piciorul este înalt și subțire. Dacă tema evenimentului nu impune altfel, toate aceste pahare trebuie să fie din sticlă groasă, transparentă, fără modele sau striații.
Acum este momentul așezării cuțitelor, lingurilor și furculițelor în dreapta și stânga farfuriei suport. Cuțitele, așa cum bine știți, se pun în dreapta farfuriei, în această ordine dinspre farfurie spre exterior. Primul, cel mai aproape de farfurie, va și cuțitul pentru preparatul de bază, urmat la mijloc de cuțitul pentru pește apoi cuțitul pentru gustare. Ordinea corectă a folosirii acestora este de la exterior, respectiv primul folosit va fi cuțitul pentru gustare, la interior, până când ajungem la cuțitul pentru felul principal.
în ceea ce privește furculițele, acestea respectă același principiu. De lângă farfurie spre exterior vor fi plasate furculița pentru felul principal, urmată de furculița pentru pește și la exterior, furculița pentru gustare. Ca și în cazul cuțitelor, ordinea corectă de utilizare a acestora este de la exterior, respectiv furculița pentru gustare, la interior, respectiv până la cea pentru felul principal. Tacâmurile pentru desert, respectiv cuțitul, furculița sau lingurița se vor plasa paralel între ele, deasupra farfuriei suport.
De multe ori, aceste mici detalii pot fi trecute cu vederea însa întocmai că micile piese de puzzle, fără respectarea strictă a acestor reguli, evenimentul mult visat poate căpăta un aer nedorit. Tocmai de aceea, în Le Château vă așteaptă echipa de profesioniști, gata să facă față celor mai înalte și mai elegante cerințe.