Orice event planner dedicat va dezvălui mirilor săi unul dintre secretele cheie ale oricărei petreceri reuşite de nuntă: meniul ales în asemenea manieră încat să respecte gusturile mirilor, precum şi pe cele ale invitaţilor acestora. Cu toate acestea, oricâtă multă pricepere şi pasiune ar fi dedicate preparatelor culinare, o asociere eronată dintre felurile de mâncare şi vinurile servite poate dezechilibra gusturile rafinate. Mai mult de atât, ar fi considerat un adevărat faux pas. Tocmai de aceea, Le Château vine în întâmpinarea acestei nevoi. Echipa de experţi va ghida mirii în labirintul gusturilor şi al aromelor rafinate care vor fi servite pentru a sărbători un eveniment atât de elegant şi de important ca nuntă. De altfel, nu doar o astfel de ocazie merită celebrată în adevăratul spirit al eleganţei, ci orice fel de eveniment trebuie să beneficieze de o asociere corectă între vinuri şi mâncare.
Dincolo de a fi un rafinament gastronomic, în spatele combinaţiilor de acest fel se află stiinţa, în adevăratul sens al cuvântului. Ca o regula simplificată, se spune în lumea vinurilor ca ceea ce creşte împreună, merge împreună. Aceasta se traduce prin faptul că felurile tradiţionale de mâncare din diferite ţări ale lumii sunt asociate cel mai bine cu soiurile de vin specifice.
În analiza unui anumit sortiment de vin, trebuie ţinut cont de câteva detalii importante, nu doar de culoare sau podgoria de provenienţă. Nivelul de aciditate, prezenţa taninului sau dulceaţa unui vin sunt printre cele câteva criterii pe baza carora se face asocierea dintre acestea şi felurile de mâncare. De exemplu, există un motiv foarte bine intemeiat pentru care somonul, deşi este un peşte gras, nu se asociază cu vinul rosu. Taninul din vinul roşu şi grăsimea din peşte îşi anulează reciproc din aroma şi lasă în urmă un gust rezidual neplăcut de peste. Tocmai din acest motiv, un astfel de peşte trebuie asociat cu un vin care conţine un nivel ridicat de aciditate pentru a acţiona ca dizolvant.
Reguli de aur pentru asocierea elegantă a vinului cu mâncarea
Nu este foarte bine cunoscut acest lucru, însă vinurile spumante completează minunat gustările foarte sărate. în general, aroma acestora este uşor dulceagă şi lasă o senzaţie răcoritoare.
Scoicile cu sos acrişor sau pieptul de pui asezonat cu tonalitătii citrice pot fi acompaniate de vinuri ca Sauvignon Blanc.
Atunci când un anumit fel de mâncare este sezonat cu foarte multe ierburi proaspete, companionul perfect este un vin alb, sec şi cu uşoare note citrice.
Preparatele din fructe de mare necesită un vin alb, delicat, ca Pinot Grigio sau Chablis.
În ceea ce priveşte peştele gras, aşa cum este somonul, sau preparatele de peşte însoţite de un sos mai greu, atunci alegerea ideală de vin este Chardonnay.
În ceea ce priveşte brânzeturile, unele dintre ele trebuie asociate cu un vin alb, iar altele cu unul roşu. Totuşi, felul de vin care este potrivit pentru orice tip de brânzeturi este un rose sec. Acest lucru este datorat faptului ca un astfel de produs conţine atât aciditatea vinului alb, cât şi nuanţele fructate ale celui roşu.
Atunci când la masă este adus un preparat cu ingrediente din Inima pământului, aşa cum sunt ciupercile sau trufele, vinul ideal este Pinot Noir.
În ceea ce priveşte preparatele din carne de vită, porc sau miel, Cabernet şi Bordeaux sunt alegerile ideale de vin pentru a le insoţi.
Atunci când astfel de preparate din carne sunt condimentate foarte puternic, sunt complimentate de vinuri ca Xinomavro sau Cabernet Franc.
În ceea ce priveşte deserturile, vinul va depinde foarte mult de ingredientele acestora. De exemplu, dulciurile cu migdale necesită vin de Madeira sau chiar un Muscat, genul de vin care poate fi adaptat destul de uşor la orice tip de desert.